Troballa excepcional

INTERVENCIONS ARQUEOLÒGIQUES A OLÈRDOLA

Novembre i desembre de 2021

El crani

Les intervencions arqueològiques efectuades a Olèrdola (Olèrdola, Alt Penedès) entre els mesos de novembre i desembre de 2021 varen proporcionar interessants dades que reforçaven la importància d’aquest conjunt històric amb múltiples fases d’ocupació i obert al públic des de fa 50 anys.

La troballa d’un crani humà d’època ibèrica se suma als coneguts cranis enclavats d’Ullastret i de Santa Coloma de Gramenet, presents a l’exposició del MAC “l’Enigma Iber”. La localització de cranis humans en espais defensius com les muralles o a l’exterior d’edificis de ciutats i poblats són una excepcionalitat i responen a l’exhibició com a trofeus, una tradició procedent del món celta. El crani d’Olèrdola és el més meridional identificat fins ara, ampliant així al poble iber dels Cessetans un ritual fins ara només documentat entre els Indigets i Laietans.

En els treballs arqueològics realitzats a la torre 2 de la muralla romana es varen localitzan les restes d’un crani humà seccionat. Va aparèixer en els nivells d’època ibèrica, datats del final del s. III a. de la n.e.  Aquest cap tallat, corresponent a un individu masculí d’entre 18-25 anys, es trobava exposat segurament en la part superior de la torre, a la vista dels qui entraven al poblat ibèric. 

Així mateix, en el marc de les excavacions arqueològiques va destacar també la descoberta d’una nova torre, la cinquena, de la magníficament ben conservada muralla romana d’època republicana d’Olèrdola. La intervenció va permetre recuperar un bon tram de muralla fins ara poc visible i la pedrera que s’obrí als seus peus per extreure els carreus, amb la inesperada localització d’una nova torre que s’afegia a les quatre torres conegudes des del segle XVIII.

Per saber-ne més, cliqueu AQUÍ.

L'exposició de la peça

El crani d’Olèrdola va estar exposat durant l’exposició L’ENIGMA IBER, integrat en el discurs de la mateixa, fins al 16 de gener del 2022. Posteriorment, es va procedir a la seva neteja, restauració i estudi per tal de poder-lo exposar definitivament en un futur a les instal·lacions del Museu.

 Més informació: 

 

Vàries perspectives del muntatge del crani d'Olèrdola. Autoria:

Diverses perspectives del crani d'Olèrdola. Autor: Guillem FG


Twitter
Facebook