Mil·liari romà
Mil·liari de l’església de Santa Maria fora muralles

Meitat inferior d’un mil·liari anepígraf, del qual es conserva el basament de fonamentació de forma quadrangular i part del cos o columna, de forma troncocònica. Procedia, sens dubte, de la propera via Augusta que travessava el Penedès de nord a sud i que, procedent del Pirineu, arribava fins a l’Estret de Gibraltar. La seva funció, com la de tots els mil·liaris, era senyalitzar el tram de via i marcar les milles que separaven les diferents ciutats de l’itinerari.

El mil·liari va ser localitzat l’estiu de l’any 2016 a l’interior de l’església de Santa Maria fora muralles durant l’excavació de l’edifici situat al barri medieval de la ciutat d’Olèrdola, conegut com a Pla dels Albats. La ubicació original la desconeixem, però no deuria ser transportat de molt lluny, tenint en compte que en línia recta la via Augusta no deuria estar més lluny de 4 o 6 km.

A l’inici de l’edat mitjana va ser reutilitzat a l’església de Santa Maria, de la qual tenim documentació escrita a partir de principis del segle X i sabem que perdura fins el segle XVI. Va ser localitzat en el falç transsepte, espai de santuari situat entre l’absis i la nau, tombat sobre una de les cares i cobert per l’enderroc de l’edifici. Estava ubicat a l’angle sud-est i en posició invertida a l’original. No descartem que inicialment hagués estat situat a la zona de l’absis, potser usat com a peu d’altar.

Aquest és el mil·liari més recentment trobat en el tram penedesenc, entre el pont del Diable a Martorell fins el monument commemoratiu de l’arc de Berà a Roda de Berà. Dels aproximament 22 mil·liaris d’aquest tram, el més proper és el de Sant Pere Molanta (Olèrdola), descobert l’any 2009 reutilitzat com a sarcòfag al segle VII i trobat en unes obres prop de l’església parroquial.

Fitxa tècnica de la peça

Núm. de registre: MAC OLE-0958

Lloc de procedència: Olèrdola (Olèrdola, Alt Penedès, Catalunya)

Matèria: Pedra calcària

Tècnica: Talla

Dimensions: Altura total: 112 cm. Basament: 28 x 65 x 54 cm. Columna: 94 x 55 x 55 cm

Període històric: Romà

Cronologia: 1 - 400

Ubicació: M OLE-Església de Santa Maria