Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC a Olèrdola

100 anys de les intervencions de l’IEC a Olèrdola (1921-2021)

COMMEMORACIÓ DELS 100 ANYS

En el marc del programa d'activitats previstes durant aquest 2021, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ha elaborat un discurs expositiu que representarà aquesta efemèride. L'exposició estarà present a les seus d’Olèrdola i Barcelona del Museu d'Arqueologia de Catalunya, i també l’Institut d’Estudis Catalans. 

A través de diferents formats, mostrarem les imatges i documents de les decisives intervencions que l’IEC va dur a terme a Olèrdola en el camp de la recerca arqueològica, amb objectius científics i de recuperació del monument, i en el camp de la restauració arquitectònica. Un altre aspecte que es destacarà serà la valoració de la recerca a Olèrdola posant l’accent en la síntesi històrica del conjunt monumental. 

En aquest projecte ens acompanyaran les següents entitats: 

  • Institut d’Estudis Catalans (IEC)
  • Ajuntament d’Olèrdola 
  • Parc del Garraf i Olèrdola, Xarxa de Parcs Natural (DIBA) 
  • Institut d’Estudis Penedesencs  (IEP)
  • Vinseum. Museu de les Cultures del Vi, Vilafranca del Penedès 

 

 

DESCOBRINT OLÈRDOLA. 100 anys de les intervencions de l’IEC

L’esdeveniment ens ha permès des del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Ajuntament d’Olèrdola i la Diputació de Barcelona, no tants sols l’aprofundiment en el coneixement d’un període recent en la història del conjunt sinó especialment dedicar bona part de la programació de l’any 2021 a accions i activitats que apropin els visitant aquesta part de la història d’Olèrdola i de Catalunya.

L’exposició Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC s’emmarca en els actes que durant el 2021 s’han dut a terme en commemoració de l’efemèride i que ha estat inclosa en les commemoracions destacades de l’any 2021 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Un dels trets més remacables és la presencia de les imatges antigues procedents dels fons del propi MAC així com dels arxius de l’IEC, de la Diputació de Barcelona, de l’Arxiu Nacional de Catalunya, de I‘Institut Ametller d’Art Hispànic (Arxiu Mas) i de l’arxiu familiar de Montserrat Viadiu, les quals permeten endinsar-nos en els esdeveniments que commemorem.

100 anys després i gràcies a aquestes actuacions i a altres que les han seguit fins els nostres dies, Olèrdola és avui un espai viu, obert al públic i clau en el territori, el qual atresora un ric i complex patrimoni històric i un preservat entorn natural. Adquirit per la Diputació de Barcelona el 1963 i avui una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

 

LA MOSTRA

La mostra ocuparà un espai de 40 m2 en el que destaca un àmbit central on s’incidirà en les intervencions arqueològiques i arquitectòniques dutes a terme fa 100 anys i en el context cultural, social i polític en què aquestes es realitzaren. Les accions estaven enfocades sota tres eixos principals: la recerca de les restes arqueològiques, la conservació dels monuments i la valoració d’aquest patrimoni.

Un segon àmbit estarà conformat per un gran mural a mode de mosaic i amb projeccions on hi tindrà presència les persones que engegaren i dirigiren els projectes i les publicacions científiques i divulgatives que les intervencions generaren.

Tancarà l’espai principal un tercer àmbit on es mostrarà la selecció de tres peces: una tassa de la fi de l’edat del bronze, una gerra de vernís negre d’època ibèrica i un calze i una patena altmedieval. Tots ells procedeixen de les excavacions arqueològiques més recents i permeten enllaçar els inicis de la recerca amb la recerca actual i l’avanç del coneixement del conjunt d’Olèrdola.

La torre oest de la muralla romana servirà de marc per la projecció d’un audiovisual elaborat amb motiu del centenari, del qual són autors Roger Subirana i Sílvia Isach, amb veu d’Esther López.

FITXA TÈCNICA EXPOSICIÓ

  • Comissariat Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC): Núria Molist
  • Suport tècnic MAC: Àngels Casanovas
  • Disseny: Maria Marín

HORARI DE VISITA A L'EXPOSICIÓ: de 10h a 17.30h (horari d'obertura al públic del MAC - Olèrdola)

DURADA EXPOSICIÓ: Novembre - Desembre 2021 / Gener - Març 2022