Acte Central de la Commemoració a Olèrdola

Representació institucional davant la placa commemorativa

Reconeixement oficial als 100 anys d’excavacions de l’Institut d’Estudis Catalans a Olèrdola, de la recerca a la salvaguarda i difusió

Enguany se celebren els 100 anys de les intervencions arqueològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) al jaciment d’Olèrdola, actual seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Amb l’objectiu de reconèixer i difondre la tasca feta aleshores, clau pel coneixement científic, la salvaguarda del patrimoni i la promoció del monument, el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar incloure els 100 anys de les intervencions de l’Institut d’Estudis Catalans a Olèrdola, com a commemoració de l’any 2021.  

Per a celebrar aquesta efemèride, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola, la Diputació de Barcelona i altres institucions penedesenques, varen programar l'acte central de la commemoració amb una programació especial el passat dissabte 10 de juliol

Acte commemoratiu

L’acte central va englobar una visita guiada (100 anys després...ahir i avui de la recerca arqueològica) al conjunt històric d’Olèrdola a través dels espais patrimonials on l’Institut d’Estudis Catalans va actuar entre els anys 1921 i 1928. Es mostrarà la tasca pionera que va realitzar la institució en la recerca arqueològica, dirigida per Maties Pallarès, aflorant el passat ibèric, romà i medieval; i la restauració de l’església de Sant Miquel, dirigida per Jeroni Martorell.

Seguidament, hi va haver els parlaments institucionals (amb la descoberta de la placa commemorativa) amb la presència el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya, la comissària del Centenari de les excavacions de l’IEC a Olèrdola, Núria Molist i Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans. Clourà Elsa Ibar, directora general del Patrimoni Cultural. L’acte va comptar amb la presència de l’Àngels Torras, directora dels Serveis Territorials a Barcelona; Josep Manuel Rueda, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola; i representants del Parc Natural del Garraf i Olèrdola, gestionat de la Diputació de Barcelona. 

L'acte va finalitzar amb un concert-espectacle a càrrec de Lídia Pujol, qui ha creat un espectacle de nova producció, inspirat en el que totes estem vivint amb la COVID-19: “Olèrdola, espai d’amor i llibertat”. 

Per saber-ne més


Twitter
Facebook