Denari romà de C. Maiani
Moneda de plata. Anvers: Cap de Roma (la ciutat és representada per un bust femení drapejat amb el cap girat a la dreta i casc alat) i el signe o marca de valor “X”. Revers: la deessa Victòria conduint una biga. A la dreta, sota els peus dels cavalls: C MAIANI; a l'exerga, ROMA. Ref.; RRC 203/1a

Aquest denari va ser trobat al sector 01 d’entrada al recinte d’Olèrdola, durant la campanya de 1986, el dia 12 d'agost.

Caius Maiani, personatge del qual apareix el seu nom a la moneda, era un dels tres magistrats elegits anualment (tresviri monetalis) que controlaven l’encunyació de monedes durant la república romana. Els tresviris procedien de famílies destacades i marcaven amb el seu nom les monedes que supervisaven. Malauradament, sabem molt poca cosa del C. Maiani.

El denari (paraula de la qual en deriva “diner”) va ser creat en el marc de la segona guerra púnica (218-201 aC) en resposta al nou panorama bèl·lic i comercial que es dibuixava al Mediterrani en aquell moment.

La iconografia que apareix en aquest denari republicà és de les més comunes i en ella se’ns mostra el poder de l’estat i dels deus de Roma. Així, a l’anvers, trobem la personificació femenina de Roma –amb els atributs de la deessa Minerva- i de l’estat romà, juntament amb el símbol X (deu) identificador del valor del denari (deu asos, la moneda unitat de bronze). El revers reforça el missatge amb una imatge d’una divinitat, la Victòria alada, amb els noms de Roma i del responsable estatal. La moneda va ser utilitzada per Roma com un element propagandístic més del seu poder i de les seves creences.

 

Bibliografia específica:

MOLIST, N. 1999, Olèrdola. Guies del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Museu d'Arqueologia de Catalunya i  El Mèdol, Tarragona. Pàg. 33.

CAMPO, M. 2008, Les troballes monetàries, in MOLIST, N. (ed.), La intervenció al sector 01 del Conjunt Històric d'Olèrdola. De la prehistòria a l'etapa romana (campanyes 1995-2006), Monografies d'Olèrdola 2, Barcelona, 407-410. Pàg. 408, Fig. 13.1.2.

 

Bibliografia complementària:

CRAWFORD, H.H. 1975, Roman Republican Coinage, Cabrigde Univerisity Press.

Núm. de registre: MAC OLE-0218

Lloc de procedència: Olèrdola (Olèrdola, Alt Penedès, Catalunya)

Matèria: Plata

Tècnica: Encuny

Dimensions: 17 mm Ø màx.; 3,55 g

Període històric: Romà (república romana)

Cronologia: 153 aC

Ubicació: M OLE-Centre Interpretació, núm. 5