JORNADA

Dia Sàpiens

Dissabte, 16 d'octubre

BOOK NOW!

 

CELEBRACIÓ DEL DIA SAPIENS 

La festa dels lectors de la Revista Sàpiens 

L’Ajuntament d’Olèrdola juntament amb Sàpiens presenten el DIA SAPIENS, la festa dels lectors de la Revista Sàpiens, que aquest any se celebra a Olèrdola. El Museu d’Arqueologia de Catalunya - Olèrdola hi col·labora amb una sèrie d’activitats vinculades al monument històric d’Olèrdola, un patrimoni singular i estratègic, de més de 4000 anys d’història. A més a més, comptem amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona que proposarà una sèrie d’activitats vinculades al patrimoni natural del Parc d’Olèrdola.   

Entre visites guiades, tallers familiars, conferències i música, la gran Festa tindrà lloc al MAC - Olèrdola, al nucli de Moja i a Viladellops.  

Data: Dissabte 16 d’octubre 

Horaris: De les 10h a les 19h. 

Reserves: DIASAPIENS.

IMPORTANT: Totes les activitats son gratuïtes i tenen aforament limitat. Per això cal fer reserva prèvia. 

 

PROGRAMA AL MAC OLÈRDOLA

Tot el dia, portes obertes al Museu. Visita per lliure.

10h - 12h. Taller anellament ocells 

 • Activitat de natura oberta a tots els públics, per conèixer la tècnica de marcatge amb què s'estudien les aus silvestres i poder esbrinar les seves migracions. Es recomana portar calçat adequat per a la muntanya, barret per al sol, protecció solar i aigua.
 • OBSERVACIONS: aquest taller es distribueix en dues franges horàries (10h a 11h / 11h a 12h). Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

11h - 14h. Taller didàctic sobre la construcció al jaciment d'Olèrdola 

 • Durant les primeres ocupacions humanes al jaciment d’Olèrdola les persones que hi van viure varen deixar testimonis de la seva existència. Fang, pedres i murs són la prova més evident de com vivien, i un reflex dels seus costums i la societat. Amb aquest taller de construcció podrem tocar, manipular i experimentar talment fóssim els primers constructors d’Olèrdola! 
 • OBSERVACIONS: aquest taller té una durada de 2 hores durant les quals les persones poden participar en diverses activitats, en franges d'uns 15 minuts. Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

11h - 12h. Visita guiada "Mir Geribert i la ciutat d'Olèrdola"

 • Mir Geribert, autoproclamat senyor i príncep d'Olèrdola, en una terra de frontera com era el Penedès, fou el cap d'una revolta contra el comte català Ramon Berenguer fa gairebé 1.000 anys. En aquells moments, Olèrdola era una ciutat plena d'activitat, amb famílies pageses dedicades a les feines del camp, persones que duien a terme els oficis tradicionals, com fusters, ferrers o boters, entre d'altres. Us podeu imaginar el dia a dia, entre aquells carrers, d'una ciutat medieval de frontera? El descobrireu amb aquesta visita temàtica.
 • OBSERVACIONS: el punt de trobada serà davant de la recepció del Museu. Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

11h - 12h. Visita guiada "Guisla, la remeiera"

 • La Guisla va néixer a Olèrdola l'any 1003. De ben petita, la mare li va ensenyar a curar moltes malalties dels seus conciutadans amb les plantes i les herbes que recol·lectava al bosc. Al final de l'activitat, us donarà un remei del seu rebost.
 • OBSERVACIONS: el punt de trobada serà davant la muralla exterior del recinte. Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

12h - 13h. Passejada guiada "El Pla dels Albats, on la pedra pren forma de cos humà"

 • A la muntanya d'Olèrdola, als nostres peus, la pedra pren forma de cos humà: més d'un centenar de cossos, molts de nens i nadons, van ser colgats a la roca calcària. Un espai inquietant que evoca l'època medieval, quan la gent vivia i treballava sobre les tombes. Us volem apropar a la vida quotidiana d'una de les ciutats medievals més importants de l'alta edat mitjana a Catalunya, mitjançant les últimes excavacions arqueològiques realitzades.
 • OBSERVACIONS: el punt de trobada serà davant de la recepció del Museu. Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

12h - 13.30h. Taller didàctic "Spa a la romana"

 • Activitat que ens transportarà al món de la higiene i la cura personal en època romana, amb la realització d'un ungüent terapèutic, talment com si ens trobéssim en unes termes romanes. Acabarem amb un massatge relaxant?
 • OBSERVACIONS: aquest taller està previst realitzar-se amb un aforament limitat. Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

Franja lliure per dinar.

16h - 18h. Taller de menjadores d'ocells

 • Els ocells necessiten llocs idonis per poder fer el seu niu: indrets tranquils, que estiguin protegits del fred i de la calor, que tinguin menjar a prop…, així que farem diferents menjadores perquè tinguin un suport alimentari durant l'hivern, que és quan menys aliment troben al medi natural.
 • OBSERVACIONS: aquest taller es distribueix en dues franges horàries (16h a 17h / 17h a 18h). Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

16.30h - 17.30h. Visita guiada "Ermegodo, una dona del segle X"

 • Què en sabem, de les dones medievals? Us proposem conèixer com era la vida quotidiana d'una dona benestant, Ermegodo, un personatge real que va viure a la ciutat d'Olèrdola mil anys enrere. Coneixerem com eren les seves cases i de quins béns disposava. Desvetllarem la seva relació amb Sunifred, un dels principals terratinents de la zona. Per completar la percepció del món femení a Olèrdola i a la Catalunya altmedieval, recorrerem a les dades que ens proporcionen l'antropologia i l'arqueologia funerària, i també, a la documentació escrita.
 • OBSERVACIONS: el punt de trobada serà davant de la recepció del Museu. Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

16.30h - 18.00h. Taller didàctic "Spa a la romana" 

 • Activitat que ens transportarà al món de la higiene i la cura personal en època romana, amb la realització d'un ungüent terapèutic, talment com si ens trobéssim en unes termes romanes. Acabarem amb un massatge relaxant?
 • OBSERVACIONS: aquest taller està previst realitzar-se amb un aforament limitat. Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

16h - 19h. Taller demostratiu de Tir amb Arc

 • Activitat que vol mostrar l'habilitat del tir amb arc en època medieval. Es faran demostracions per tal que, tothom qui ho vulgui, pugui experimentar i gaudir de la sensació de tirar unes fletxes i convertir-se, per uns instants, en un arquer medieval. L'activitat estarà supervisada per instructors titulats. 
 • OBSERVACIONS: aquest taller té una durada de 3 hores durant les quals les persones poden participar en franges d'uns 10 minuts. Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

17.30h - 18.30h. Presentació del quadern Mir Geribert, príncep d'​Olèrdola. 1.000 anys després

 • En el marc de l'Any Mir Geribert, es presenta un quadern que permet situar 'el príncep d'Olèrdola' en el seu context històric i territorial gràcies a diferents articles i mapes, i a la recopilació de la documentació medieval sobre el personatge. La presentació anirà a càrrec de Xavier Esteve, Bienve Moya i Carles Solé.
 • OBSERVACIONS: Cal passar per recepció per donar les dades d'inscripció. 

18.30h - 19.30h. Concert de cloenda, amb el grup Akustik Sound

 • Akustik Sound és un duo acústic, format per guitarra i veu. Ens acompanyarà en el tancament de la jornada, gaudint de l'espai natural on ens trobem, ple d'història amb música en directe de tots els estils.
DADES DE L'ACTIVITAT
On MAC Olèrdola
Hora 10:00:00
Durada
Preu Gratuïta
PROGRAMA
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
On menjar 164,902 kB
Mapa 720,219 kB
Programa 349,224 kB