PRESENTACIÓ

Cartago Vetus. La ciutat perduda

16/12 2023

1851. Gravat de Teodoro  Creus i Corominas

1921. 100 anys de les intervencions de l’IEC

Presentació al MAC Olèrdola del còmic “Cartago Vetus. La ciutat perduda”, d’Oriol Garcia Quera

Amb l’impuls de l’Ajuntament d’Olèrdola i l’editorial Dalmau, Cartago Vetus és la cinquena novel·la gràfica dedicada a la història del municipi que realitza el prestigiós autor. Núria Molist arqueòloga i responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya, ha col·laborat en el procés d’assessorament històric.

Cartago Vetus” és una recreació de les recerca històrica i arqueològica efectuada des de finals del segle XVIII fins a inicis del segle XX al jaciment, i, per tant, un homenatge a l’arqueologia i a aquells primers impulsors de l’estudi d’aquesta disciplina. Comença amb la primera visita l’any 1776 de Jaume Pasqual, un dels precursors de l’arqueologia a Catalunya, continua amb el viatge a Olèrdola de César August Torras i Eudald Canibell, el 1877; i acaba amb la intervenció arqueològica de Maties Pallarès el 1921, després de la visita que l’Institut d’Estudis Catalans amb Pere Bosch Gimpera al capdavant realitzà l’any 1917.

Per altra banda, Olèrdola esdevingué un indret de visita obligada per tots els amants de la natura, l'excursionisme i el patrimoni cultural, com posa de relleu el fet que el mateix 1921 es va celebrar l’Aplec Anual dels Centres Excursionistes de Catalunya. Va aplegar unes 5.000 persones, amb un programa que comprenia jocs populars –organitzats per Aureli Capmany–, curses de velocitat i regularitat mixtes, sardanes i conferències –a cura de César August Torras, Jeroni Martorell i Pere Corominas.

Programa de la presentació

Dia: dissabte, 16 de desembre

Hora: a les 12h

Acte: 

-       Breu passejada comentada de la mà de Núria Molist, responsable de la seu del MAC Olèrdola, a les obres de naturalització de l’espai davant de la muralla i l’accés al recinte.

-       Presentació a càrrec de l’autor, Oriol Garcia Quera, i Núria Molist

.

En acabar la presentació se servirà una copa de cava i es lliuraran gratuïtament exemplars del llibre a tots els assistents, amb la possibilitat de rebre la dedicatòria de l’autor.

DADES DE L'ACTIVITAT
On MAC Olèrdola
Hora 12:00:00
Durada 1,5 hores
Preu Activitat gratuïta.